6 redenen om een spontane gezinsfotoshoot te boeken

Als ik een spontane gezinsfotoshoot mag vastleggen, maakt mijn hart altijd een sprongetje. Jullie alledaagse momenten en bezigheden vangen en vastleggen, wat zich vertaald in een uniek beeldverhaal van jullie als gezin. Dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Je kunt terugkijken naar hoe het op dat moment was, hoe jullie er uit zagen en wat je voor kleding droeg. Over 25 jaar kan dat zomaar oubollig zijn en lach je hierom. Denk nu maar eens terug aan de mode van de jaren ’90. Zo anders, maar zo leuk om nu terug te kunnen zien. Voor mij is een spontane gezinsreportage geslaagd als ik achteraf hoor dat jullie het gezin herkennen in de foto’s. Want dat is het ook, een weerspiegeling van jullie als gezin met momenten uit het dagelijks leven.

Er is altijd wel een reden om iets niet te doen, maar in dit blog leg ik je uit wat een spontane gezinsshoot precies is en vertel ik je in 6 redenen waarom je een spontane gezinsreportage juist wél wilt boeken.

Wat is het eigenlijk, spontane gezinsfotografie?

Een spontane gezinsreportage is anders dan een klassieke fotoshoot met je gezin op de hei of in het bos. Je hoeft namelijk niet te poseren en ik vraag je niet om in de camera te kijken! Het wordt ook wel ‘Day in the life fotografie’ genoemd, oftewel ‘een dag uit het leven’. Ik loop een aantal uur met jullie mee in het gezin en ik leg jullie verhaal op documentaire wijze vast. Het resultaat van een spontane gezinsreportage is een prachtig beeldverhaal van jullie dagelijkse bezigheden, waarin je de liefde en verbinding tussen de gezinsleden terugziet, in grote en kleine momenten en emoties.

Waarom je juist wél een spontane gezinsfotoshoot wilt boeken

1. Tijdens een spontane gezinsfotoshoot ben je ontspannen, wordt er niet geposeerd en vindt het plaats waar jullie dat willen

Je kleding hoeft niet te matchen met elkaar, het huis hoeft niet opgeruimd te zijn, je hoeft geen ‘cheese’ lach op te zetten en je hoeft niet naar de kapper. Je kunt (thuis) jezelf zijn, zonder stress. Thuis een relaxte zondag in pyjama op de planning? Lekker doen! Uitgebreid ontbijten in het weekend? Ik kom graag langs om dit ochtendritueel vast te leggen voor jullie.

Je hoeft het huis niet uit, maar uiteraard kan dat wel want we kunnen er ook op uit gaan samen. Naar het bos? Ik ga met jullie mee en misschien vinden jullie nog wel kastanjes om kastanje poppetjes te maken! Naar de kinderboerderij? Lijkt me super tof om met jullie mee te gaan naar de geitjes, varkens en konijnen!

2. Jullie staan allemaal op de foto bij een spontane gezinsshoot

Iedereen van het gezin staat op de foto en maakt deel uit van het verhaal. Jij (of je partner) bent vaak degene die de foto’s maakt. Hoe tof is het als je kinderen jou later ook terugzien in het fotoalbum, met het gezin compleet?

3. Tijdens een spontane gezinsreportage heb je alle aandacht voor elkaar

Omdat ik bij jullie ben en met jullie mee beweeg kun je de volledige aandacht op je gezin richten, zonder een camera of telefoon in je hand. Veel momenten gebeuren in een split second en gebeuren vaak niet twee keer achter elkaar. Gelukkig ben ik er om het moment te vangen!

4. Met een spontane gezinsfotoshoot geef je een tastbare herinnering mee aan je kinderen

Nu lijken de dagelijkse momenten en bezigheden zo gewoon, maar deze worden steeds kostbaarder naarmate de tijd verstrijkt. Hoe mooi is het als je je kinderen een tastbare herinnering kunt meegeven als ze het huis uit gaan, gaan trouwen en zelf een gezin stichten?

Decennia lang kunnen ze terug kijken en vertellen over hoe het vroeger thuis was, wat jullie deden en hoe jullie eruit zagen.

5. Cliché, maar de tijd vliegt in een razend tempo voorbij

Het ene moment krijgen ze nog de fles, het volgende moment lopen ze en het daarop volgende moment fietsen ze naar de middelbare school. Met een day in the life reportage zet je de tijd even stil, waardoor je de tijd even stil kunt zetten door er foto’s van te laten maken.

6. Je hoeft niet bang te zijn dat je kinderen geen zin hebben of niet mee willen werken tijdens een spontane gezinsfotoshoot

Ze mogen namelijk gewoon helemaal zichzelf zijn! Trekken ze hun eigen plan? Geen paniek, dat vind ik alleen maar leuk, omdat ik jullie dan in de meest pure vorm kan fotograferen en de momenten kan vangen die er écht toe doen, waar je later je gezin in herkent. Een driftbui? Hoort er ook bij en ik leg het met liefde vast. Een snottebel? Ook daar doen we niks aan. Vieze handen, voeten of kleren? Geen probleem!

 

Ben je enthousiast geworden en wil je ook een spontane gezinsfotoshoot boeken?

Of wil je meer weten (en zien) van een spontane gezinsreportage? Was op bovenstaande vragen het antwoord elke keer ‘ja’? Dan verwijs ik je graag door naar de informatiepagina ‘Day in the life fotografie’ voor meer informatie over een spontane gezinsfotoshoot voor jou en je gezin.